Væddere og vædderseler

vaedderseler-007

Hos os bliver vædderne sat på fårene 5 gange om året. Hver gang tænker jeg: “Er det nødvendigt med de seler”? Det er nemlig ikke jordens mest konevenlige arbejde at sætte seler på de store dyr. Men igen overvandt jeg min dovenskab, især fordi der var to stærke unge mænd i min nærhed, som jeg kunne give opgaven. Nu to dage efter at vædderne er sat på fårene kan jeg glæde mig over, at kunne følge med i hvor meget de bestiller fordi de bedækkede får bliver farvet rød af kridtet der sidder på selen. Og jeg kan se at de har travlt. På nogle årstider kan der være en lidt mere langsom start end her sidst i november. Hvis der ikke er farvet ret mange dyr efter den første uge, lader jeg vædderne gå en uge mere, for pludselig kommer det. Og det er jo ærgerligt at tage vædderne fra lige som der kommer gang i brunsten. Et får er drægtig i 147 dage siges der. Jeg plejer at regne 145 dage for at være klar og ikke blive taget på sengen. Så frem med kalenderen og se hvordan verden ser ud om 145 dage og så på med vædderne, hvis der kan findes et passende hul i til en omgang lam.vaedderseler-002

Jeg bruger nogle halsbånd, som man kan købe i Specialbutikken til kalve. Den blå på billedet. Den strammer om fårets eller vædderens hals uden at kvæle dem og så en hundesnor eller snor med karabinhage så man har godt styr på dyret.

vaedderseler-006

 

Vi tøjrer vædderen stramt til en grinde.  Det er også dejligt at være to personer til det: én på hver side som forsyner hinanden med remme.

Det har taget mig lang tid at forstå hvordan de vædderseler skal sidde. Så gem endelig tegningen fra emballagen et sikkert sted, når du køber seler, for du bliver sikkert i tvivl næste gang du skal sætte dem på. Jeg kan bedst lide de sorte nylon seler. Har aldrig haft meget held med diverse læder seler.  Farveklodsen skal på og den kan ikke sidde forkert. Man krydser de lange seler over nakken og går ned i “V´et”  som kommer op på hver side bag forbenene. og så skal der en kort rem lige over bag forbenene. Øvelse gør mester, men sjovt bliver det aldrig.

vaedderseler-008169-2101

Det er godt hvis vædderne har lidt uld, når de skal gå med seler. Man kan nemt stramme selerne så meget at de nager hul i skindet ved forbenene når de er ny klippede .Det er øv, men med lidt uld sker det ikke så let.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *