Lyden af liv

Hvad sætter stemningen hos Hedelam her i slutningen af oktober? Lyden af hunde, ulv og nyfødte lam.

I går midt på formiddagen stemte samtlige bordercollier i en langtrukken hylekoncert. Én satte an, resten stemte i, og med stigende og faldende toner hylede de sammen to hele lange minutter. Sådan svarer man ulven hvis man er bordercollie. Vi havde hørt ulven de sidste nætter, men ikke nu – det havde til gengæld hundene. Åse har bemærket at når ulven hyler særlig tæt på gården, svarer bordercollierne ikke. De kryber derimod ind i deres iglooer i hundegården og søger dækning dér. Så ’ulven går derude, mor’ som vi synger i ’Solen er så rød, mor’, er en sand situationsrapport, og det sætter sit præg på stemningen.
Modtrækket – for her handler man, man lader sig ikke trykke, der findes altid en udvej – er maremmaerne, vogterhunde der aldrig vil stikke halen mellem benene, hvis ulven går på rov. I sidste uge var der et stort ulveangreb ved Visby nær Løgumkloster, omkring tyve får blev dræbt eller aflivet pga lemlæstelse. I nærheden har Åse en stor flok får gående til afgræsning. For at ikke de skal lide samme skæbne, kørte hun Kirsten og Ursa ned for at være sammen med flokken. De to maremmaer går nu sammen med fårene og sikrer dem mod angreb.
Og så er der lyden af nyfødte lam. I morges var der kommet trillinger. De to af de tre trængte til særlig pleje og omsorg for at overleve. Fåret blev sammen med sine tre lam kørt ind i stalden med traktoren. Det ene af de to lam kunne klare sig med at blive frotteret grundigt varm, så var den vaklende på benene. Det andet af de to blev pakket i håndklæde og transporteret inde i traktorens førerhus. Så kom det under varmelampe i boksen i stalden, og da dets kropstemperatur var på plads, fik det sondemælk. Lyden af friske nyfødte lam. Lyden af nyfødte småskravl af lam der sender brægende livstegn under varmelampen. Nu er der kun at vente på fremgang, så kører traktoren de fire ud i folden til får og omkringsspringende lam og vogterhunde.
Det er lyden af liv.

Merete Bandak, 27.oktober 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *