Insemination af får på Hedelam

 

På Hedelam har vi været i gang med at inseminere får den sidste uge. Ind til videre er 16 får blevet insemineret med væddersæd fra ungarske Lacaune væddere. Fårene hentes ind tre gange dagligt – også denne smukke morgen var der får, der var klar til at blive insemineret.

Insemination af fårene giver mulighed for at få nyt blod til besætningen uden, at skulle købe en ny vædder, og dermed undgås de risici det indebærer fx indførsel af smitsomme sygdomme til besætningen.

Dyrlægestuderende Marilene Andersen er ved at skrive speciale om insemination af får i Danmark, og har i den forbindelse besøgt Hedelam for at overvære og lave en række målinger omkring inseminations procedurerne. Der er kun ganske få fårebesætninger i Danmark, der vælger at inseminere, da det kræver særlig ekspertise og udstyr. Men til gengæld giver det en unik mulighed for avlsfremgang, som indtil videre har givet Hedelam en række særligt flotte avlsvæddere.

Et får mærket efter opspring fra “snyde” vædderen (en steriliseret vædder). Dette viser at fåret er i brunst og dermed klar til at blive insemineret.

Der kræves specialudstyr til at inseminere får. På Hedelam bliver fårene insemineret efter “ungarsk metode”.

Der kræves tre personer, når et får skal insemineres. Det er præcisionsarbejde.

Nogle af de fine vædddere, der er født på Hedelam som resultat af insemination. Klar til arbejde, med vædderseler på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *