Læmning med fødselshjælp på Hedelam
Tekst: Charlotte Roager
I denne artikel kommer du helt tæt på Åse Svendsens arbejde som fåreavler på Hedelam, hvor hun hjælper et får til læmning med fødselshjælp. På Hedelam læmmer de fleste af fårene selvstændigt og uden problemer, men andre gange kan fåret ikke klare at føde alene og der er brug for, at fåreavleren griber ind og hjælper fåret med at læmme.
Gennem mere end 20 år som fåreavler på Hedelam er Åse Svendsen en erfaren fåreavler med stor erfaring med læmninger. Det gælder også erfaring i læmning med fødselshjælp.
Vi har haft vores fotograf ude på Hedelam og lave en fotoserie, der viser en læmning med fødselshjælp.
Dyrene på Hedelam er altid under løbende observation, men når der er læmmesæson er det altafgørende at følge dyrene endnu tættere og oftere. Dermed er der hele tiden styr på, hvordan det står til hos de forskellige får og lam og fåreavleren er klar til at gribe ind ved behov og dermed redde får og lam. Det er derfor en kunst hele tiden at holde øje med sine dyr uden at stresse dem.
Som nævnt klarer fårene som regel læmningen alene, men andre gange kan lammet /lammene kun komme til verden ved læmning med fødselshjælp. Læmningen kan fx gå i stå hvis lammet fx ligger forkert, hvis det sidder fast i fødselsvejen eller er dødt.
Der må derfor gribes ind for at redde levende lam samt moderfåret. En erfaren fåreavler kan ofte selv hjælpe fåret til læmning med fødselshjælp. Men det anbefales at kontakte dyrlægen, hvis man som fåreavler er i tvivl om man kan yde den fødselshjælp, der skal til. Her er det vigtigt, at dyrlægen kontaktes inden fødslen går helt galt.

På billedet ovenfor har fåret født et stort og velskabt lam, der allerede er begyndt at sutte ved moderfåret. På den måde ser det fint ud. Men Åse har registreret, at en tidligere scanning af fåret har vist, at fåret skal have tvillinger. Vi kan se på det fødte lam, at hun næsten er helt tør og da hun også er i fuld gang med at die ved sin mor, ved vi, at det derfor lidt tid siden, at dette lam er født. Men den anden tvilling er stadig ikke er kommet ud, og det er tegn på, at der kan være noget galt. At fåret har brug for fødselshjælp.
Åse går derfor ind i boksen for at undersøge problemet nærmere.

Hvis en læmning med fødselshjælp er nødvendig, starter man med at undersøge fødselsvejen.
Her er Åse på vej ind i bokseb til fåret og lukker boksen ved at sætte jernstangen ned igen. Som fødselshjælper er Åse udstyret med lange engangshandsker, som hun skal have på, når hun skal undersøge fødselsvejen.
Desuden bruges børslim/eksplorationsgel/fødselsgel, som ses stikke op af Åses lomme.
Der må absolut IKKE bruges sæbevand, da det vil udtørre fødselsvejen

For at kunne undersøge fårets fødselsvej skal fåret ned og ligge. Den lange engangshandske smøres godt ind i børslim/eksplorationsgel/fødselsgel …..

……og undersøgelsen af fødselsvejen kan begynde.
Hvis fødselsvejen er tør, skal der bruges rigeligt med børslim/eksplorationsgel/fødselsgel.

Der skal mærkes godt efter for at kunne konstatere hvad problemet er, og dermed hvordan læmningen med fødselshjælp skal foregå

Når man skal hjælpe et får til læmning med fødselshjælp skal det ske ved, at fåreavleren trækker moderat i takt med veerne. Der gribes fast om benene på det ufødte lam så højt oppe som muligt. Det er vigtigt at få hovedet med op. Især på døde lam har hovedet tendens til at falde ned og blokere, så man ikke kan få lammet ud.
Det ufødte lam skal trækkes nedad mod fårets haser.

Hvis det ufødte lam ligger forkert skal det vendes eller rettes. For at rette eller vende det ufødte lam skal det skubbes tilbage i livmoderen mellem 2 veer.
Igen er det vigtigt at slå fast, at hvis man som fåreavler er i tvivl om man selv kan løse problemerne ved læmning med fødselshjælp gælder det om at kontakte dyrlægen inden det er blevet for sent at redde moderdyr og/eller ufødte lam.

Så er lammet ved at være ude og det varer ikke længe før selve læmningen med fødselshjælp er overstået…

Lammet er ude og det undersøges straks, ligesom slim mv fra lammets næsebor fjernes i en fart, så det kan trække vejret

Det konstateres hurtigt at lammet heldigvis er i live og efter at have givet lammet nogle strøg og klap med hænderne i hovedet og på kroppen, begynder lammet at at røre på sig – det betyder også, at indtil videre er læmningen med fødselshjælp gået godt.
Det kan lyde lidt voldsomt, at man giver de små nyfødte lam nogle klap med hænderne i hovedet og på kroppen. Men de små lam kan tåle ret meget og strøgene og klappene er nødvendige for hurtigt at få lammene i gang med at leve deres liv uden for moderfåret – uden hurtige strøg og klap risikerer man at lammet dør.

Når lammet fødes normalt vil det hurtigt forsøge at komme på benene og søge hen til moderfåret for at finde patten. Her har vores nyfødte lam brug for lidt starthjælp til at komme hen til sin mor.

Moderfåret er dog også lidt påvirket af omstændighederne og i første omgang bakker hun væk fra sit nyfødte lam. Det nyfødte lam forsøger så at rejse sig ved egen hjælp. Og det er et godt tegn på, at lammet er levedygtigt

Moderfåret nærmer sig hurtigt det nyfødte lam igen og snuser til det. Det er vigtigt, at får og lam hurtigt lærer hinandens dufte at kende. Så kan de lettere holde styr på hinanden når de kommer ud af boksen og går sammen med de øvrige får og lam.

Det hele går tilsyneladende som det skal og fåret begynder på en af sine nye opgaver som nybagt mor; nemlig at slikke lammet rent

På Hedelam strøer vi vores bokse med hvedestrøelse. Nyfødte lam er våde og derfor klæber hvedestrøelsen på lammet og lammet kommer hurtigt til at ligne “paneret lam”. “Paneringen” forsvinder dog hurtigt efterhånden som lammet bliver tørt.
Da tingene nu ser ud til at udvikle sig som de skal, forlader vi denne fødestue for at tjekke hvordan det står til hos de øvrige får og lam – samt løse nogle af fåreavlerens øvrige arbejdsopgaver og gøremål i læmmesæsonerne. Det gælder fx undersøgelse, øremærkning og registrering i forbindelse med de øvrige nyfødte lam på Hedelam.
Efter lidt tid kommer vi tilbage til boksen igen. Det går fortsat fint.

Det ser ud til at læmningen med fødselshjælp blev en succes. To sunde og levedygtige tvillinger og et moderfår, der gerne vil passe sine nyfødte tvillinger

I de følgende dage følges dyrene fortsat for hele tiden at sikre, at både får og lam stadig er i trivsel