Grillet lammekølle med flødekartofler

 

Her følger en opskrift på grillet lammekølle med flødekartofler. Den anvendte lammekølle er fremstillet på Hedelam og lammekøller kan købes i  webshoppen på Hedelam.dk

Vores grillmester Knud Vestergaard har grillet lammekøllen med brug af rotisseri, men grillet lammekølle kan også fint tilberedes på almindelig grillrist.

Hvis man også ønsker at grille flødekartoflerne er der brug for to grill. Grillen til flødekartofler er almindelig kuglegrill med rist

Som tilbehør til  grillet lammekølle med flødekartofler  har vi valgt:

  • Flødekartofler: kartofler, løg, hvidløg, piskefløde, salt og peber, hvidløgspeber og rosmarin Husk rigelig med væske ved flødekaroflerne, så det ikke koger væk
  • Bønnesalat: grønne bønner, cherrytomater, solsikkekerner, bredbladet persille, hvorover der hældes balsamico
  • Fennikel-salat: Fennikel, mynte, valnødder, oliven, olivenolie, hvid balsamico, salt
  • Hjemmebagt brød: opskrift ad libitum eller evt købes færdigbagt brød eller flûtes
  • Mintgelé: købt færdiglavet

Bønnesalat: De grønne bønner blancheres (Bønnerne sænkes ned i kogende vand i et minuts tid og overhældes derefter med iskoldt vand) . Bønnerne drypper af. Cherrytomater halveres. Bønner, halve cherrytomater, solskikkekerner og bredbladet persille blandes i en skål. Herover hældes balsamico.

Fennikel-salat: Fennikel skæres i tynde skiver. Blade fra en kvist mynte hakkes fint. Fennikel og mynte blandes godt rundt med en dressing af olivenolie og hvid balsamico og der smages til med salt.  Valnødder ristes og blandes heri sammen med oliven.

 

Klargøring af grill til lammekøllen:

Lammekøllen skal være på midten af grillen, med indirekte varme; og derfor placeres  ca. 12-15 briketter i hver side – (afhængig af vejret). Drypbakke stilles i midten, med 3/4L kogende vand.

(Foto af denne opstilling ses længere nede, hvor grillet lammekølle er ved at være færdig)

 

NB: Flødekartofler klargøres og sættes på grill nr 2  før lammekøllen er færdiggrillet.

Flødekartoflerne skal bages ved fuld varme i cirka 30 minutter. Husk rigelig med væde ved flødekartoflerne så det ikke koger væk

Alternativt kan flødekartoflerne tilberedes i ovn

 

Grillet lammekølle:

En go lammekølle skal grilles 50-60 minutter pr kg og er færdig, når den har en kernetemperatur på mindst 60-62 grader

Lammekøllen krydres med salt, pepper og steak-rub (Santa Maria). Krydderiblandingen gnides ind i god tid, så det kan trække.

Derefter skæres hvidløg i halve og lægges i småt skårede lommer i køllen.

Der krydres desuden med groft salt, groft peber og færdigblanding af hvidløgspeber  og chilimix 

Desuden placeres smørklatter rundt omkring på lammekøllen – gerne hvidløgssmør

 

Grillet lammekølle
Foto: Rikke Roager

 

Herefter krydres med rosmarin

Foto: Rikke Roager

 

Den færdigkrydrede lammekølle monteres på rotisseri

Foto: Rikke Roager

 

Rotisseri med lammekøllen monteres på midten af den klargjorte og varme grill

Foto: Rikke Roager

 

Lammekøllen grilles……… Den ser efterhånden mere og mere lækker ud……

 

Foto: Rikke Roager

 

Den roterende lammekølle ser bare endnu mere lækker ud, når man kommer tættere på

Foto: Rikke Roager

 

Efter ca. en time hældes forsigtigt  rødvin over køllen. Processen gentages cirka 5 gange og der bruges i alt cirka en halv flaske rødvin (Her behøver man ikke ofre en af de dyre vine )

 

Foto: Rikke Roager

 

Herefter bruges det opsamlede væde i drypbakken til at hælde over lammekøllen.

Foto: Rikke Roager

 

Dette gentages også cirka 5 gange

Foto: Rikke Roager

 

Som beskrevet længere opppe under klargøring af grillen, ses herunder lammekøllen, der er placeret midten af grillen, så den får indirekte varme fra briketterne, der er placeret i hver side

Drypbakke med 3/4 liter kogende vand er sat på midten. Drypbakken opfanger undervejs den saft, der drypper fra kødet. Drypbakken opfanger også den væde som nu indeholder rødvin og er med til senere at give sovsen en rigtig dejlig smag.

Når lammekøllen er grillet færdig skal saften fra drypbakken nemlig bruges til en lækker sovs.

 

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

Når lammekøllen er færdiggrillet skal den hvile i cirka 10-15 minutter, hvor den er svøbt i stanniol, så fugten bevares. Desuden  overdækket med et viskestykke for at holde varmen

 

Foto: Rikke Roager

 

Herefter kan grillet lammekølle skæres ud

 

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

Og grillet lammekølle er efter udskæring klar til servering

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

Flødekartofler klargøres og sættes på grill nr 2. før lammekøllen er færdiggrillet.

Flødekartoflerne skal bages ved fuld varme i cirka 30 minutter.

Alternativt kan flødekartoflerne tilberedes i ovn

 

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

……. men der er nu også en særlig charme ved at tilberede flødekartofler på grill. Man skal bare lige huske rigelig med væde ved flødekartoflerne, så det ikke koger væk

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

Her er flødekartoflerne ved at være klar……

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

De færdige flødekartofler tages af grillen og er klar til servering

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

Et foto af vores fennikelsalat:

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

“Spis lige brød til”, siger man – og det gjorde vi så. Vi fik lækkert hjemmebag, men alternativt kan købes færdige brød eller flûtes

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

Herunder har vi anrettet grillet lammekølle på tallerken med flødekartofler, bønnesalat, fennikel-salat mintgelé og brød til

 

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

Efter, at vi med god appetit havde spist os mætte i en yderst veltilberedt og velsmagende grillet lammekølle med flødekartofler var der kun de sørgelige rester tilbage

– men hunden Schumi syntes nu ikke, at disse rester var så sørgelige endda, men at rester af grillet lammekølle derimod er yderst delikate – ligesom vores måltid var det …..

For en god ordens skyld skal lige nævnes, at Schumi ikke er en af de berømte vogterhunde fra Hedelam…..

 

Foto: Rikke Roager
Foto: Rikke Roager

 

Tak til Annette og Knud Vestergaard fordi I på vores opfordring stillede op som vores grillmester og tilbehørs-fremtryller og for det særdeles vellykkede resultat. Det smagte rigtig godt og lækkert og levede fuldt op til det, som lammekød fra Hedelam lover, nemlig:

Hedelam – det er nam nam

 

God fornøjelse og velbekomme til jer, som har fået lyst til grillet lammekølle  med flødekartofler

 

Besøg gerne Hedelam.dk og se fårekød og forskellige lammeudskæringer, som kan købes i vores webshop.