Fåreklipning på Hedelam
Onsdag d. 25. maj har vi planlagt at klippe 160 får. Vi går dermed tilbage til en gammel strategi – nemlig at klippe fårene ved fravænning. Disse får fik lam i februar/marts og i fredags kom lammene fra deres mødre. Når vi klipper 5 gange om året – så mange gange får vi lam, har vi flere fordele
- arbejdet er knap så omfattende pr gang.
- fårene bliver klippet lidt mere end én gang om året fordi de fleste får læmmer mere end en gang om året.
- et ekstra sundehedstjek. især yver og klove bliver efterset. Det er rigtig træls at få lam af et får som har dårligt yver og ikke kan give mælk nok.
- får med meget lang uld får har ikke så tit lam og skal måske slagtes.
Der kommer to fåreklippere og på nær en pause omkring middag vil de klippe det meste af dagen fra kl. 9. Det ser nemt ud, men det kræver øvelse, styrke og gode knive. Fra gammel tid blev det fejret når man havde klippet sine dyr. Det er også en fornøjelse at se den kedelige gamle pels komme af og de hvide kroppe dukke op inden under. Det er en stor forvandling der sker. Dyrene kan heller ikke kende hinanden lige efter og der er et hiraki, som skal genfindes. Hvis nogen har lyst til at kigge forbi og se på dette ældgamle håndværk er man velkommen. Ring evt først for at se, hvor langt vi er nået. PS. Hvis jeg kan overtale fåreklipperne til det vil vi også klippe alpaccaerne Pedro og Bella. Bagefter er Pedro sur ved jeg.