Den vogtende hund – en læringsrig rejse.
Vi har haft vores vogterhunde i snart to år – det har været noget en spændende, interessant og udfordrenden til tider. Hvad har vi så lært?
Ja, vi startede ud af nød med den situation vi havde været i et par år forinden vi købte den første vogterhund. Vi havde miste mange får og lam til ulven og følte ikke rigtig der var noget vi kunne stille op.
Derfor begyndte vi at researche på forskellige muligheder for at beskytte os mod ulveangreb.
Vogterhunde racen var en af mulighederne der bød sig og blev den som vi gik efter.
Første skulle vi vælge hvilken hundrace vi skulle have. Da der findes mange forskellige racer, som hører ind under kategorien vogterhunde var det den første beslutning. Efter at have læst og rådført os om egenskaberne for de forskellige hunde, og overvejet hvad vores behov var. Hvordan naturen og omgivelserne er med mennesker og dyr som hundene skal kunne fungere sammen med på gården, faldt valget på racen Maremanno Abruzzese.
Vi havde først og fremmest brug for en hund vi kunne håndtere, vel vidende at denne hunde type er stor og stærk. Derfor giver det sig selv, at det er ekstra vigtigt at man har styr på dem. Samtidigt er der nogle vogterhunderacer der er ulovlige i Danmark. De er kommet ind under listen af hunde, som er forbudt i Danmark under den nuværende hundelov. Her er seks vogterhunderacer, som er udbredt som vogterhunde i udlandet. Disse racer var derfor udelukket.
Maremammano Abruzzese racen er kendt for at være meget territorial, den er meget bundet til sin flok men også til det område den er vant til. Det så vi som en stor fordel, da vi gerne vil sikre os at den bliver omkring fårene og ejendommen. Da området vi bor i godt nok er meget langt ude på landet i forhold til danske forhold, men vi stadig naboer og der kommer mange mennesker på gården som hunden skal kunne fungere med. Den danske natur ikke som den canadiske vildmark, så vi kunne ikke have en hund der bare kunne finde på at løbe rundt overalt og jagte rovdyr. Men netop pga af at Maremmaen er så tæt forbundet med sit territorie og sin flok, det gør den oplagt til de danske forhold hvor selv udkantsdanmark er forholdsvist tæt befolket.
Vi købte så den første hund, og det var en tæve. Tæverne er noget mindre end hanhunden, og den er lidt nemmere at styre. Så derfor startede vi med en tæve. Hvordan passer man så sin vogterhund, for at få dem til at fungere sammen med husdyr det er så den første udfordring. Man finder meget hurtigt ud af at hundene er meget instinkt drevet, de har samtidigt svært ved at lærer kommandoer, som andre hunde. Deres instinkt giver dem den vogter egenskaber, og den gør at de knytter sig meget til sin flok. Derfor er det meget vigtigt hvordan man håndtere hundene i perioden hvor instinkterne bliver udviklet, for at man kan få hundene til at knytte sig til sine husdyr. Der findes desværre ikke så mange folk der har egentlig praktisk erfaring med at arbejde med disse hunde, især ikke herhjemme i lille Danmark. Men vi har dog været være heldig at få kontakt til et par enkelte, som har være behjælpelige med gode råd og tips.
Vi havde læst os til at det var fra 8-16 uger var den vigtigst tid i hundens liv. Vores erfaring med de tre hunde vi har købt, siger os dog at der faktisk sker nogle vigtige ting med hundene allerede fra før otte ugers alderen.
Da vi kunne mærke forskel på specielt en af hundene vi fik fra en fåravlsbesætning, som selv brugte hundene aktivt sammen med får. Når man får en hund, er det utroligt vigtigt at være meget konsekvent med hvilket miljø hundene påvirkes af. Hvis den skal bruges som fårevogterhund, skal den være sammen med får og lam hele tiden. Her er det meget vigtigt ikke at være konsekvent og ikke at begynde at bruge den som familie hund. Det forvirre hunden, og så vil den søge at passe familien frem for fårene. Hundene er utrolig stædige og selvstændige. Derfor skal man have en strategi for hvordan man rent praktisk holder dem sammen med fårene. Hvis man har en fårelade, hvor de kan gå sammen med nogle små lam. Vil de begynde at knytte sig sammen med lammene og betragte dem som en del af dens familie. Menneskelige socialisering med hunden er også fint, men det skal være i miljøet omkring fårene. Hvis fårepasning er hvad hunden er tiltænkt at blive brugt til. Det var lidt om den vogtende hund.
Her kan du download en PDF bog, der gennemgår mange af de overvejelser man bør gøre sig hvis man skal benytte sig af Vogterhunde til at passe husdyr: Download her:Guardian-Dogs-web
Du kan også følge denne facebook gruppe for Vogter hunde i Europa: Facebook gruppe